Πώς η άθληση ωφελεί το διάβασμα του παιδιού σας

Είναι πλέον ξεκάθαρο και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η άθληση ωφελεί το διάβασμα ενός παιδιού. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι κάποιος σωματικά δραστήριος. Εκτός από τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη, παχυσαρκίας και αρτηριακής πίεση, η φυσική άσκηση έχει μεγάλο αντίκτυπο και στο νευρικό σύστημα. Οι επιδράσεις αυτές μπορούν είτε να επηρεάζουν θετικά τη διάθεση (αποφεύγοντας την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης) είτε να καθυστερούν την εγκεφαλική γήρανση με τρόπους που προστατεύουν τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης. Οι παραπάνω επιδράσεις μπορεί να είναι ακόμη πιο θετικές στις περιπτώσεις μαθητών, που το βιολογικό τους υπόστρωμα είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και άρα μεγιστοποιούν τα οφέλη της άθλησης.

Θετικές επιδράσεις άθλησης στο διάβασμα

Σε αρκετές μελέτες των τελευταίων δεκαετιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική αερόβια άσκηση αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου, της περιοχής του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λεκτική μνήμη και τη μάθηση. Τα ίδια αποτελέσματα βρέθηκαν και για τις ασκήσεις αντοχής, ισορροπίας και τόνωσης μυών, αλλά μόνο αν οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν ένα σταθερό πρόγραμμα χωρίς υπερβολές.

Η άθληση βοηθά τη μνήμη και τη σκέψη, τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο. Τα οφέλη της άθλησης προέρχονται άμεσα από την ικανότητά της να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να διεγείρει την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων-χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που επηρεάζουν την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων, την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, όπως και την παραγωγή και επιβίωση των νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Έμμεσα, η άθληση βελτιώνει τη διάθεση και την ποιότητα ύπνου, μειώνοντας το στρες. Αντίθετα, προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στους παραπάνω τομείς προκαλούν ή συμβάλλουν στη γνωστική εξασθένιση και την πρόωρη εγκεφαλική γήρανση.

Τι πρέπει να κάνετε

Οι μαθητές λοιπόν με το σε αρκετές περιπτώσεις φορτωμένο τους πρόγραμμα, τι πρέπει να κάνουν; Να ξεκινήσουν αμέσως όποιας μορφής φυσική άσκηση! Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιο είδος άσκησης είναι ο πιο αποτελεσματικός. Μεγάλο μέρος της βιβλιογραφίας έχει εξετάσει τον θετικό αντίκτυπο ακόμη και στο απλό περπάτημα. Αρκετοί ερευνητές συμφωνούν πως οτιδήποτε κάνει την καρδιά να αντλεί γρήγορα αίμα μπορεί να αποφέρει παρόμοια οφέλη. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις για τη βελτίωση της μνήμης. Φοιτητές που συμμετείχαν σε μια μελέτη του πανεπιστημίου του Harvard περπατούσαν γρήγορα για μία ώρα, δύο φορές την εβδομάδα (120 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης εβδομαδιαίως) και παρουσίασαν βελτίωση των επιδόσεών τους κατά την εξεταστική περίοδο. Συνήθως, συνίσταται μισή ώρα μέτριας σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ή 150 λεπτά την εβδομάδα. Αν αυτό φαίνεται τρομακτικό είτε σε εσάς είτε στους μαθητές, ξεκινήστε με λίγα λεπτά την ημέρα και αυξήστε το χρόνο που ασκείστε κατά πέντε ή 10 λεπτά κάθε εβδομάδα μέχρι να φτάσετε στον επιθυμητό στόχο.

Αν δεν θέλετε να περπατήσετε, εξετάστε άλλες ασκήσεις μέτριας έντασης, όπως την κολύμβηση, το ανέβασμα σκαλιών, το χορό ή αθλήματα όπως το τένις.

Όποιος και αν είναι ο τύπος άθλησης και τα κίνητρα που θα επιλέξετε, πρέπει να δεσμευτείτε να καθιερώσετε την άσκηση ως συνήθεια, σχεδόν όπως η λήψη ενός συνταγογραφημένου φαρμάκου. Ούτως ή άλλως, υπάρχει το κοινό ρητό ότι η άθληση είναι φάρμακο, και αυτό μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο λόγο (εκτός από τα αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη σχολική επίδοση μέσω βελτίωσης μνήμης και σκέψης) να ασχοληθεί σοβαρά και σε συστηματική βάση με την εκγύμναση του καρδιαγγειακού του συστήματος.

Το Smartclass, αποτελεί το κορυφαίο online φροντιστήριο πανελλαδικά. Στόχοι μας είναι η συνεχής βελτίωση των μαθητών μας ώστε να καταφέρουν να πετύχουν τους τελικούς στόχους τους στο λύκειο.

 

Αν θέλετε να μαθαίνετε νέα μας μπορείτε να μας ακολουθήσετε στις σελίδας μας στα social media:

Facebook: https://www.facebook.com/smartclass.online.frontistirio

Twitter: https://twitter.com/SmartclassNews