Βάσεις 2019: Κατάρρευση σε τρία επιστημονικά πεδία φέρνουν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων

Κατάρρευση στις Βάσεις 2019 φανερώνουν τα πρώτα στοιχεία από τις επιδόσεις των υποψηφίων που δημοσιοποίησε, το μεσημέρι της Παρασκευής, το υπουργείο Παιδείας. O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, οι βαθμολογίες των Πανελληνίων 2019 φέρνουν σημαντικές ανατροπές στις Βάσεις 2019, με πιο «τρανταχτή» την περίπτωση της Ιατρικής που δείχνει να διολισθαίνει κάτω από τα 19.000 μόρια.
Πάντως, παρά τις αρχικές προβλέψεις για πτώση στο 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο, οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων, κυρίως σε Χημεία, Φυσική και Μαθηματικά, φαίνεται να οδηγούν σε «κατηφόρα» και τις Βάσεις 2019 για το 4ο επιστημονικό πεδίο.
Βάσεις 2019: Σημαντική πτώση σε τρία επιστημονικά πεδία
Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ υποστήριξε ότι «από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας φαίνεται πως θα έχουμε σημαντική πτώση των βάσεων στο 2ο, στο 3ο, αλλά και στο 4ο επιστημονικό πεδίο».
Αναφορικά με τη μη αναμενόμενη πτώση στο 4ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής, ο Γιάννης Βαφειαδάκης εξήγησε ότι πέρα από τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλήνιες «διαδραματίζει καίριο ρόλο και η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εισακτέων».
Σε ό,τι αφορά το 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ εκτιμά ότι «διακρίνουμε σταθεροποιητικές τάσεις. Πρέπει να δούμε ακόμα τα στοιχεία για τις Νομικές σχολές, όμως με επιφύλαξη σας λέω ότι δείχνουν σταθερές οι βάσεις».

ΟΕΦΕ: Εντυπωσιακή πτώση των αριστούχων σε Χημεία και Φυσική
Σύμφωνα με τον Γιάννη Βαφειαδάκη, στις φετινές εξετάσεις «έδωσαν τον τόνο η Χημεία και η Φυσική. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή πτώση των αριστούχων». Οπως τόνισε, παλαιότερα «τα παιδιά αρίστευαν.
Ιδίως των σχολών Υγείας περνούσαν “αέρα”. Για παράδειγμα, στη Χημεία, στο παρελθόν είχαμε αριστούχους, δηλαδή με βαθμούς πάνω από 18 και 19, το 20%, 25%, ακόμα και το 30% των υποψηφίων. Φέτος μόλις το 5% (σ.σ. 4,38%) έγραψε πάνω από 18 στη Χημεία». Υπενθυμίζεται ότι τα φετινά θέματα στη Χημεία είχαν, από την πρώτη στιγμή, χαρακτηριστεί ως «μπαστούνια» από καθηγητές και φροντιστές. Σε ό,τι αφορά τη Φυσική, στις φετινές Πανελλήνιες, μόλις το 12,73%, έγραψε πάνω από 18.
Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ κατατάσσει στις «εκπλήξεις» και τον μικρό αριθμό των αριστούχων στη Νεοελληνική Γλώσσα (Εκθεση). Στο συγκεκριμένο μάθημα, παρότι μόλις το 16,11% έγραψε κάτω από τη βάση, το
ποσοστό των αριστούχων (άνω του 18) ήταν μόλις 1,34% (1.083 υποψήφιοι).
«Σπάνε» τα 19.000 μόρια για την Ιατρική, συγκρατημένη πτώση σε στρατιωτικές σχολές. Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ αναφέρθηκε εκτενώς στις ιατρικές σχολές, σημειώνοντας ότι με τις βαθμολογικές επιδόσεις, «είναι βέβαιο ότι “σπάει”, προς τα κάτω, το όριο των 19.000 μορίων.

Επιπλέον, όμως, είναι πιθανόν να πέσει κάτω από τα 18.000 μόρια και η Ιατρική Αλεξανδρούπολης, μια εμβληματική σχολή που δεν έχουμε δει ποτέ να υποχωρεί τόσο, κάτω από τα 18.000 δηλαδή».
Καταλήγοντας, ο κ. Γιάννης Βαφειαδάκης αναφέρει ότι «από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας φαίνεται να είναι πιο συγκρατημένη πτώση στις βάσεις 2019 των αστυνομικών αλλά και των
στρατιωτικών σχολών».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκδώσει το υπουργείο Παιδείας, από τις 4 Ιουλίου 2019, οι υποψήφιοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε οριστική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου. Η προθεσμία για την υποβολή του μηχανογραφικού.


Πηγή: iefimerida.gr